Slunečné počasí, nádherná panoramata, a především bezchybné lyžování. Tak by se dalo ve zkratce shrnout lyžování v italském průsmyku Passo Tonale oddělujícím údolí Val di Sole a Vallecammonica. Zdejší lyžařské středisko leží na úpatí ledovce Presena (3016 m n. m.), díky čemuž tu po většinu sezóny panují dobré sněhové podmínky. Problémy s nedostatkem sněhu bývají až v průběhu jara, ale k tomu je ještě daleko.
Z Prahy dorazíte do Tonale (772 km) za osm hodin. Nejlepší trasa vede přes Rozvadov, Mnichov, Innsbruck a Bolzano, dále pokračujte na San Michele a pak na Passo Tonale. Druhou variantou je cesta na jih přes Linec a Salcburk, ale to se jízda protáhne téměř o hodinu, byť je jen o pár kilometrů delší. Z Brna vám nejkratší trasa (803 km) zabere přes osm hodin.
Jakmile se ocitnete na místě, odmění se vám Passo Tonale nádhernými pohledy na masivy Ortles-Cevedale a Adamello-Presanella. Když se dostatečně vynadíváte, popadněte lyže a zamiřte na sjezdovky. Díky propojení se sousedním Ponte di Legno budete mít k dispozici celkem 100 kilometrů tratí všech obtížností – od širokých mírných svahů pro začínající lyžaře přes velmi kvalitní červené (hlavně v Ponte) až po náročné černé sjezdovky. Vzhledem k tomu, že v Tonale je řada hotelů, které nabízejí ubytování „téměř“ na sjezdovce, nemusíte ztrácet čas přejezdy.
Pro běžkaře jsou připraveny dva okruhy: Jeden je v Tonale a měří 5 kilometrů, druhý v Ponte di Legno – Valbione je dlouhý 9 kilometrů. V centru běžeckého lyžování Vermigliu najdete dalších pět okruhů o celkové délce 20 kilometrů. Navíc tu mají i noční osvětlení, běžkovat se tak dá i po setmění. Nechybí občerstvení a půjčovna vybavení, za vstup do areálu se platí.
Před cestou za lyžováním do Itálie si nezapomeňte koupit rakouskou dálniční známku a vyměnit eura. Vše vyřídíte v nejbližší ze 70 poboček Tourist Centra po celé republice (jejich přehled naleznete zde).
Eura opravdu vyměňte ještě před odjezdem, protože v kioscích na sjezdovkách většinou neberou platební karty a byla by škoda nechat si zajít chuť na místní lahůdky – např. klasický tyrolský knedlík, polentu s houbami, domácí těstoviny v pestré škále variant či prosciutto s mixem italských sýrů. A navíc k lyžování v Itálii patří také bombardino, grappa či aperol. Byl by hřích si to nedopřát.