Že jste ještě nebyli v Olomouci? V tom případě se trochu zastyďte, a jakmile to bude jen trochu možné, vyrazte tam. :) Tohle nádherné město má totiž svou nezapomenutelnou atmosféru a spoustu pozoruhodných míst a věcí k obdivování, prožívání a taky ochutnávání.
Dějiny královského města Olomouce byly hodně štědré na všelijaké události, ty dramatické nevyjímaje. Zřejmě nejhorší momenty nastaly po okupaci Švédů v letech 1642 až 1650, kdy například počet obyvatel klesl z přibližně deseti tisíc jen na necelé dva tisíce a městu reálně hrozil zánik. Ferdinand III. pak ale Olomouc prohlásil pevnostním městem a tím ji zachránil.
Památky UNESCO nebo růže v betonu
Mimořádně bohatá historie se dnes samozřejmě projevuje prakticky na každém kroku. Prohlídku můžete začít třeba na Václavském náměstí v Arcidiecézním muzeu, které spravuje víc než 65 000 předmětů z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky, fotografie atd. Na náměstí najdete i Přemyslovský palác nebo dóm sv. Václava. A za pozornost určitě stojí sloup Nejsvětější trojice, který je od roku 2000 zapsaný na seznam UNESCO, rozsáhlá dvoupatrová radnice, významný raně barokní Arcibiskupský palác, klášter Hradisko, vila Primavesi, pevnost Fort XVII a spousta dalších památek.
Památky a muzea nejsou to pravé ořechové? Pak určitě nepohrdnete prohlídkou místní zoo, sbírkových skleníků, mj. jedněch z největších v ČR, nebo třeba Rozária, netradiční růžové zahrady s deseti tisíci keři růží v prostředí přísně geometrických betonových polí. Jistě vás nadchne procházka po parcích, které patří ke klenotům města, nebo po kolonádě historického centra, kde se můžete občerstvit v dobové restauraci či kavárně.
Tikka masala nebo Guinness?
A když jsme u toho občerstvení, neměli bychom zapomenout na vyhlášené olomoucké restaurace. Na své si přijde každý. Někoho zaujme ojedinělý prostor otevřené kuchyně se živou zahradou restaurantu Entree pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta a jeho menu rovněž inspirované přírodou. Jiný dá přednost restauraci Hi5h s tradičními indickými pokrmy a s trochou moderní indické gastronomie nebo třeba Svatováclavskému pivovaru, který připravuje sedm druhů vlastních piv bez pasterizace a filtrace a také nabídne domácí kuchyni. Pokud byste si dali spíš něco lehčího, zkuste bistro Bistrá kráva, které připraví kávu z lokální pražírny, vlastní dorty či sendviče. A večer vás možná zláká vyhlášený The Black Stuff Irish Pub, kde čepují přes deset pivních speciálů. Zkrátka Olomouc vám určitě bude chutnat.
-
V Olomouci vzniklo i Tourist centrum
V roce 1991 v Olomouci vznikla také od založení až dodnes výhradně česká rodinná firma Tourist centrum. Původně směnárna a turistická informační kancelář se postupně začala specializovat pouze na provoz směnáren a rozšiřovat síť poboček. Nejdříve na Moravě, později po celé České republice, kde jich v současné době provozuje více než sto. I nadále se však snaží být pro cestovatele tím, kdo jim nabídne širokou škálu služeb potřebných pro cesty do zahraničí.