Chorvatsko vstoupilo do eurozóny. Platba eurem a také vysoká inflace způsobily mírný nárůst cen potravin v obchodech i restauracích. Za jídlo si tak letos připlatíte o 5-10 % více.
A platí to také pro restaurace. Tady vám opět doporučujeme nenechat si ujít večeři v restauraci, která pravidelně vaří z čerstvých mořských plodů – opravdu to stojí za to. Pokud jde o ceny, obecně samozřejmě platí, že na frekventovaných a exkluzivních místech budou vyšší. Nejvíce se pak „prohnete“ v à la carte restauracích luxusních hotelů. Při výběru si také dávejte pozor na to, že ceny některých jídel, jako jsou právě mořské plody, jehněčí na rožni apod., bývají udávané za jeden kilogram, přičemž předem určit hmotnost, a tedy i cenu je obtížné.
Dobrým tipem je chodit jíst tam, kde jedí místní, a naopak vynechávat na první pohled turisticky exponované restaurace, které jsou logicky dražší.
Typické chorvatské pokrmy
- Jehně a další mleté maso na rožni - pljeskavica, čevapi
- Ryby a mořské plody, plněné kalamáry (grilované, smažené)
- Blitva s krumpirom – typická příloha, brambory s mangoldem
- Maneštre (studené polévky)
- Dalmatský pršut
- Pažský sýr
Nápoje: domácí pivo, rakije, chorvatská vína
Aktuální ceny potravin v Chorvatsku (2023)
- Chléb 1,15 eur
- Jogurt 0,53 eur
- Máslo 3,12 eur
- Brambory 0,9 eur
- Pivo v obchodě od 1,19 eur
Přibližné ceny v restauracích (léto 2023)
- Pizza od 7,30 eur
- Polévka od 3,50 eur
- Špagety od 7,50 eur
- Čevabčiči od 5,00 eur
- Rizoto od 11 eur
- Hranolky od 3,50 eur
- Točené pivo od 2,7 eur